Ana Sayfa / Nasıl Yapılır ? / Yurtdışından Alınan Telefon Nasıl Kayıt Ettirilir ?

Yurtdışından Alınan Telefon Nasıl Kayıt Ettirilir ?

Yurtdışından telefon satın alıp Türkiye’de kullanmak, sağladığı fiyat avantajı nedeniyle bir çoğumuzun sıklıkla yaptığı bir şeydi. Özellikle iphone ve diğer amiral gemisi android cihazlar türkiyedeki vergiler ve kar marjlarının etkisiyle yurtdışı fiyatlara göre oldukça pahalı oluşu insanları diğer ülkelerden cihaz getirmeye zorluyor.

İnsanlar yurtdışından gelirken beraberinde telefon getirebilir. Posta veya kargo ile yurtdışından telefon almak veya internet siteleriyle yurtdışından telefon getirmek yasak. Bu sebeple gümrükte telefona el konur ve ceza ödemek durumunda kalırsınız.

Yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır ?

Yurtdışından cihaz getirme yasasına göre, yolcu beraberinde getirdiği cihazların kayıt işlemi için başvuruda bulunmadan önce, e-devlet sitesine veya abone kayıt merkezlerine pasaportun yanı sıra telefon harcını ödediğine dair dekontun aslı ile birlikte bizzat başvuruda bulunulması gerekiyor.

* Yurtdışı telefon kayıt harcı 149,20 TL’yi banka veya vergi dairesine yatırın.
* PTT’ye gidip e-devlet şifresini alın ve internet üzerinden e-devlet sitesine girin. Herhangi belge gerekmeden kaydınızı yapabilirsiniz.
* Diğer bir seçenekte Abone kayıt merkezine gidip kaydınızı burada da yaptırabilirsiniz.

Pasaporta telefon işletme süresi ne kadar ?

IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde başka herhangi bir cihaz kaydında kullanılmamış olması ve kişinin son 4 ay içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekiyor. Abone kayıt merkezlerinde yurtdışı telefon kayıt yapılacaksa pasaportun üzerinde giriş mührü bulunmasına ve mührün okunaklı olmasına dikkat edin.

Yurtdışından telefon kayıt harcı nereye yatırılır ?

Herhangi bir Vergi Dairesine veya tahsilat yapan bankalara yatırılır. Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Denizbank, ING Bank, HSBC Bank Şekerbank, T.Garanti Bankası, TC Ziraat Bankası, İş Bankası.

Yurtdışı telefon pasaport kayıt yaptırırken, dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarasının ve Pasaport sahibi kişinin adı ve soyadı yer alması gerekiyor.

Yurtdışından telefon kaydı için e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda pasaport sahibi olan kişi, şahsına ait bilgileri sisteme girerek kaydını yaptırabiliyor. e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi belge talep edilmiyor. e-Devlet şifresi büyük postane binalarından alınıyor ve turkiye.gov.tr adresinden telefon kaydı yapılıyor.

E-Devlet dışında nereye kaydettirebilirim ?

Herhangi bir Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone şubesinine bu evraklarla başvurabilirsiniz. Bazı Turkcell İletişim Merkezleri 25 TL ücret isterken bazısı hiç ücret talep etmeden işlemi yapıyor.

GSM abone kayıt merkezlerinden de kayıt yapılıyor. Pasaport sahibinin pasaportun aslı ve dekontu ile birlikte bizzat başvurması gerekli. Pasaporttaki imza ile kayıt belgesindeki imzanın aynı olup olmadığı karşılaştırılıyor. Pasaportun fotokopisi ile son yurda giriş damgası sayfası fotokopisi dekonta ekleniyor.

Telefon kaydı sorgulama

Cihaz kayıt sonrasında, mcks.gov.tr/tr/imeisorgu adresinden herhangi bir cihazın kayıt durumu öğrenilebilir. “IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” şeklinde bir ifade yer alır. Evraklar tam ve sorunsuz ise “IMEI numarası kayıtlı” ifadesi çıkar.

Başkasının getirdiği telefon kaydı

Yurtdışından gelen kişi üzerine vergi yatırılıp, onun e-devlet hesabı üzerinden kayıt yaptırılabilir.

Yurtdışından iki telefon getirmek

Sadece tek telefon kaydı yapılır. 2 yılda bir sadece 1 telefon kaydı yapılabiliyor.

Yabancıların veya yurtdışında yaşayanların telefon kaydı 

Geçici süreyle Türkiye’de bulunan kişilerin (turist, gurbetçi vatandaşlar ve benzeri) cihazlarına ait IMEI numarası ve sözleşme yapılan cep telefonu numarası Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne girilmek suretiyle eşleştirilmekte ve ilgili IMEI numarası sadece ilgili telefon numarası ile kullanıma açılıyor.

Eşleştirme işlemi için pasaport ve abonelik sözleşmesi (Kayıt işlemi gerçekleştirilecek GSM hat numarasının kişi adına kayıtlı olduğu gösterir ilgili GSM işletmeci tarafından düzenlenmiş abonelik sözleşmesi) ile Abone Kayıt Merkezlerine başvurulması gerekmektedir.

18 yaşından küçükler telefon kaydı yapabilir mi ?

18 Yaşından küçüklerde yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. Başvuru dilekçesini anne veya babası tarafından doldurularak imzalanması ve yasal velinin kimlik fotokopisi ile birlikte abone kayıt merkezine verilmesi gerekir. 18 yaşından küçüklere e-devlet şifresi verilmediğinden bunlar üzerine yapılacak yurtdışı telefon kaydı Abone Kayıt Merkezlerine yapılıyor.

Telefon IMEI değiştiğinde kaydı nasıl yapılır ?

Telefonun arızalanması ile değiştirilmesi veya tamir sonrası ana kartının değiştirilmesi durumunda IMEI değişim işlemi yapılabiliyor. e-Devlet Kapısı üzerinden değişim belgesinin yüklenmesi gerekiyor. Değişim başvurusunun cihazı kayıt altına aldıran kişi tarafından yapılması; değişim yapılması talep edilen IMEI’lerin her ikisinin de aynı marka cihaza ait olması şart.

Değişim belgesinin antetli kağıt olması veya firma kaşesini içermesi; değişimi yapan firmanın adı/ünvanı ile adresi veya telefonunu içermesi; değişim işleminin arıza nedeniyle yapıldığına dair bilginin bulunması; değişimi yapılan eski ve yeni IMEI numaralarını içermesi gerek. Eski IMEI numarası iletişime kapatılır ve yeni IMEI numarası iletişime açılır.

Telefon kaydı, IMEI Kaydı, Vergiler, Yurtdışından telefon getirme ile ilgili sorularınız varsa yukarıdaki yazıya tekrar gözatın. Cevabınız mutlaka vardır.

İlginizi Çekebilir

instagram-engellenme-1

İnstagram’da Beni Kim Engellemiş Nasıl Öğrenirim ?

instagram’da kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan biriside instagramda beni engelleyenleri görebilir miyim ? instagramda …

Yorum

  1. Soğuk Hava Odaları

    Makale çok işime yaradı gerekli bilgileri edindim teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir