Rüya, kimi zaman günlük yaşantımızın yansıması kimi zamanda bilinç altına itilmiş düşüncelerin uyku halinde yansıması olarak bilinir. Biyolojik açıdan incelenmesine rağmen henüz açıklanmış bir olgu olmayan rüyalar, kayıt altına alınabilir mi?
Uykumuzun en özel anı olan rüyaları daha sonra büyük bölümünü hatırlamasak da o anı tekrardan görmek isteyebiliyoruz ya da kayıt altına alınması mümkün mü diye düşünmeden edemiyoruz. 1953 yılında“Nathaniel Kleitma” adlı ABD‘li bilim adamı rüyaları kayıt altında almak için çeşitli çalışmalar yaptı.
REM uykusu adlı çalışmasında uyku halindeki insanların beyinsel hareketlerini incelemeye ve analiz etmeye çalıştı. Denek kişilerin rüyalarını EEG (elektroensefalogranik) ve EKG (elektrokardiagramlarını) cihazlarla tespit etmeye başladı. Bu çalışmalar sonucunda rüyanın varlığına delil olarak gösterdiği göz hareketlerine ve heyecana bağlı kalp atışlarını da çalışmasına dahil etti.
EEG’nin verdiği sonuçlara göre rüyanın başladığı andan itibaren, ağır bir ahenk içinde devam eden uyku halini gösteren çizgiler, ritmik bir hal alıyordu. Sekiz kişi üzerinde bu deneyler 10 gün boyunca devam etti. Tamamlanan deneyde şu sonuçlara varıldı: Rüya, uykunun % 20′lik bir bölümünü kapsamaktaydı.
Bu durumda; sekiz saat uyuyan bir insanın uykusunun ilk saati ağır ve rüyasız geçmektedir. Bundan sonraki 10 dakika içinde rüya görülmekte ve sonra yine bir buçuk saati sürecek uyku devresi başlamaktadır. Daha sonra 20 dakikalık bir rüya ve yine 1.5 saatlik ağır uyku devreye giriyor. Uykunun bundan sonraki kısmında ise 30 dakikalık rüya arası giriyor. Sonunda yine uyku ve onu da uyanma takip etmekte.
“Nathaniel Kleitma” dönemi itibari ile insanların rüyalarını biyolojik olarak inceleyememiş olsada rüyalar üzerinde gözlem yapılabildiğini ortaya koymuştur. “Nathaniel Kleitma” 1950 lili yılarda yaptığı bu çalışma doğal olarak rüyaları kayıt altına alabilecek teknolojik ilerlemeye sahip değildi ve sadece bilimsel bir gözlem olarak kayıtlara geçti.
Günümüzde ise rüyaların kayıt edilip izlenmesi amacı ile japon bilim adamları büyük başarı elde etmiş durumdalar. Tokyo’daki ATR Bilişimsel Nöroloji Laboratuvarı’nda gerçekleşen bilimsel araştırmada görevli grubunun lideri Yukiyasu Kamitani, “İnsanlar herhangi bir nesneye baktıklarında, gözün retina bölgesine sinyaller geliyor ve gelen bu sinyaller beyindeki görme merkezine iletiliyor. Görme merkezine gelen sinyalleri biz dijital ortama aktararak görüntüler elde edebiliyoruz” şeklinde açıklama yaptı ve bilim dünyasında büyük ilgi çekti.
Araştırma ekibi çalışmalarını halen sürdürmekte fakat günümüz teknolojisiyle bile rüyaların net olarak kayıt altına alınması ve rüyalarımızda yaşadığımız olayları tabiri caizse dizi izler gibi tekrar izlememiz mümkün görünmüyor.İleriki yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte rüyalarımızı kayıt edip tekrar izlememiz mümkün olabilir.