Ana Sayfa / Genel / İnsanlar Neden Ağlar ? Ağlamanın Etkileri

İnsanlar Neden Ağlar ? Ağlamanın Etkileri

Ağlamak güzeldir dökülürken yaşlar gözünden sakın utanma “ demiş Sezen. Gerçi konu ağlamak olunca bazen utansak da utanmasak da akar yaşlar gözümüzden istemsizce. Çok nadir durumlarda tutabiliriz kendimizi ağlamamak için. Peki, nedir bizi ağlatan? Neden ağlarız? Neden bir kişi bile ben hayatımda hiç ağlamadım diyemez kolay kolay.

Aslında şöyle bir düşünecek olursak ağlama sebeplerimiz sayısızdır. Çoğu zaman;  bir yakınımızın ölümü, aşk acısı, sinir harpleri, büyük kavgalar, haksızlığa uğramak gibi kötü olaylar bizi ağlatırken, bazen de güzellikler akıtır yaşları gözlerimizden. Çocuğunu ilk kez kucağına alan anne, yıllar sonra birbirlerine kavuşan âşıklar, aylardır çalıştığı sınavı kazanan bir genç, büyük ikramiyeyi kazandığını öğrenen dar gelirli bir aile, evlenme teklifi alan bir kadın, amansız hastalık olan kanseri yenen bir hasta tutamaz gözyaşlarını.

ağlamak3

Öyleyse ağlamak; doğal olarak gelişen, duygusal bir tepki ve acı, keder, mutsuzluk ya da sevinç, neşe gibi belirli hislere verilen bir cevaptır. Bu anlamda ağlamak bir çeşit rahatlama ve boşalma yöntemidir. Hatta bazı kaynaklara göre ağlamak stres hormonlarını ve toksinleri vücuttan dışarı atar.

Bazı zamanlarda ise bir savunma silahı olarak kullanılır ağlamak. İstenen bir şeyi elde etmek, karşıdakinin desteğini kazanmak ya da suçunu hafifletmek için ağlamak yoluna başvuran kişiler vardır.

Film İzlerken Ağlamanın Nedeni Nedir?

Gerçek olmadığını bile bile bazı filmler öyle çok etkiler ki bizi. Kimini izlerken sevinir, kiminde korkar, kiminde ise elimizde olmadan ağlamaya başlarız.

Peki, nedir bizi ağlamaya iten sebep?

Yapılan araştırmalara göre film izlerken ağlamamızın nedenlerinden birisi “ Ayna Kuralı “ dır. Filmdeki oyuncuların mimikleri bize net bir şekilde yansırsa bunun sonucu gözyaşlarının yanaklarımızdan süzülmesi olacaktır. Bununla birlikte filmlerde kullanılan müzik de çok önemlidir. Özellikle duygusal içerikli filmlerdeki müzik seçimi duyguların yoğunlaşmasına neden olabilmektedir. Film izlerken ağlamamızın nedenlerinden bir diğeri de filmde yaşananlarla empati kurmamızdır. Eğer filmde geçen sahnelerin benzerini kendimiz daha önce yaşadıysak, bu da ağlamamıza yol açabilir.

Şöyle bir düşünsenize Titanic, Yeşil Yol, Selvi Boylum Al Yazmalım, Pianist, Uçurtma Avcısı, Babam ve Oğlum, Aslan Kral, Hayat Güzeldir ya da Eşkıya gibi filmler size de farklı duygular yaşatmadı mı? Hatta birçoğumuzu ağlattı belki de. Şimdi arkanıza yaslanın ve şöyle bir düşünün sizi de ağlatan filmler oldu mu hiç?

Göz Yaşının Vücuttaki Görevi Nedir?

Gözyaşlarının görevlerinden birisi gözün içerisinde temizlik yapmaktır. Üst taraftan akan gözyaşı göze gelen toz ve mikropları temizleyerek gözden çıkıp gider. Gözyaşını oluşturan bezlerden en önemlisi “ lacrimal gland “ adı verilen bezlerdir ve buradan gözyaşının önemli bir kısmı salgılanmaktadır. Bunun dışında ise kirpiklerin diplerinde yer alan minik keselerden gözyaşını tamamlayan elementler salgılanabilmektedir. Oluşan gözyaşı üstten aşağı doğru gözü temizler ve burna yakın olan yerdeki küçük deliklerden pompa sistemi ile emilir. Emilen kirli su ise lacrimal kanalda birleşip lacrimal keseye gelir ve buradan da burnun içerisine akar.

Gözyaşının diğer görevleri ise gözün kornea tabakasının optik olarak verimli çalışmasını sağlamak, göz yüzeyini nemlendirmek, göz kuruluğunu önlemek, gözü bakterilerden korumak ve ışığın kırılmasını azaltmaktır. Gözyaşı o kadar önemlidir ki, yokluğu durumunda gözlerimizi kaybederiz.

ağlamak4

Bunları Biliyor Muydunuz?

•    Genellikle ağlama sonrası kişinin rahatladığı düşünülür. Ancak, yapılan bir araştırmaya göre ileri derecede depresyonda olanlar ya da anksiyetesi yüksek olanlar ağlama sonrası kendilerini daha kötü hissetmektedirler.

•    İstatistiklere göre yaşamımız boyunca yaklaşık 10 kova gözyaşı dökeriz.

•    Bebekler ağlamayı kendilerini ifade edebilmek için kullanırlar. Karınları acıktığında, gaz sancısı yaşadıklarında, altları pisse ya da ortamdan memnun değillerse tepkilerini ağlayarak dile getirirler.

•    Fil bakıcılarına göre filler üzgün olduklarında ağlarlar.

•    Gözyaşı mekanizması otomobillerdeki sileceklere benzetilir. Gözümüzü her kırptığımızda, göz kapakları gözümüzün yüzeyinde yer alan gözyaşını emer.

O zaman Victor Hugo’nun şiirinden bir parça ile sonlandıralım yazımızı:

En son ne zaman hıçkıra hıçkıra ağladınız ya da sessizce gözyaşlarınızın akıp gitmesine izin verdiniz? Yoksa siz de ağlamanın güçsüzlük belirtisi olduğuna inananlardan mısınız? Eğer öyleyseniz ağlamanın faydalarını öğrenince bir kez daha düşüneceksiniz.

Bu yazımızda ağlamanın ruh ve beden sağlığına olan faydalarını sizlerle paylaşacağız. Sonrasında ise kararı size bırakacağız. İsterseniz ihtiyaç duyduğunuzda ağlayıp bu faydalardan nasibinizi alacak ya da kendinizi ağlamamak için tutmaya devam ederek bu faydaları elinizin tersiyle iteceksiniz.

ağlamak2

Peki, nedir ağlamanın faydaları?

Ağlamanın; sağlığımıza birçok zararı olan stresi azalttığı düşünülür. Minnesota’da yapılan bir araştırmaya göre, ağlamak strese bağlı olan kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu sayede de güzel bir ağlamanın ardından kişi kendini daha iyi hisseder.

Vücudumuzdaki zehirli maddelerin atılmasını sağlamasının yanında, ağlamak modumuzu yükseltir ve zor durumlarla başa çıkmamıza yardımcı olur.

Freudyen teoriye göre hisleri dışa vurmakta fayda vardır, eğer hislerin içimizde birikmesine izin verirsek bu, bizi fiziksel ya da psikolojik olarak etkileyecektir.

Ağlamak etrafınızdaki kişilerle daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur. Eğer ağlarken yanınızda olan kişi sizi önemseyen biriyse ona karşı olan bu açıklığınız hoşuna gidecek ve size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Hislerinizle yüzleşmek, ileri gidebilmenize yardımcı olacaktır. Diğer bir deyişle geçmişinizle ne kadar çabuk yüzleşirseniz, daha iyi bir geleceğe o kadar çabuk adım atabilirsiniz. Bu sebeple eğer hislerinizle yüzleşmek ağlamanıza yol açacaksa bundan korkmayın ve ağlayın.

Gözyaşları, kurumuş gözlerinizin nemlenmesine yardımcı olur. Böylece gözleriniz daha iyi çalışır.

Ağlamak, gözlerinize kaçan iritanların gözden atılmasını sağlar.

Ağlamak kalp, damar, mide, kemik ya da kaslarla ilgili rahatsızlıklara neden olabilecek hormonların vücuttan atılmasını sağlar. Bu sebeple de ağlamak bu tür rahatsızlıklara iyi gelir.

Ağlarken gözlerinizden yaş gelmesi ile beraber burnunuz da akar. Bu sebeple ağlayarak burnunuzda yer alan iritan ve bakterilerden kurtulabilirsiniz.

Gözyaşının anti bakteriyel özelliği sayesinde, ağlamak gözde enfeksiyon oluşumunu önler.

Ağlamayla beraber endorfin salgılanır ve bilindiği üzere endorfin mutluluk hormonlarından birisidir. Endorfinin bir diğer etkisi ise ağrıları hafifletmesidir.

ağlamak1

Ağlama Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

İnsanların % 88,8’i ağladıktan sonra daha iyi hissederken, % 8,4’ü ağlama sonrası daha kötü hisseder.Ergenlik çağına kadar ağlama seviyeleri cinsiyete göre pek farklılık göstermez. Testosteron hormonu erkeklerde ağlamayı azaltırken, östrojen ve prolaktin ağlama eğilimini arttırır.

Erkekler terleme ile beraber duygusal stres sonucu çıkan toksinleri vücutlarından atabilirler. Çünkü erkeklerin kadınlara oranla daha yüksek terleme seviyeleri vardır.

Çocuklara “ Cesur ol, ağlama “ denir, ancak ağlamanın acının hafiflemesine yardımcı olabileceği düşünülürse bu çok da doğru bir cümle değildir.

Ağlamanın bunca faydasına karşın, ağlamak her zaman iyi bir şey değildir ve depresyon, doğum sonrası depresyon gibi ciddi sorunların habercisi olabilir. Ayrıca ağlamanın iyileştirici etkisi de herkes için geçerli olmayabilir.

Araştırmacılara göre ruh hali değişken olan kişiler ağladıktan sonra kendilerini daha iyi hissetmezler.Eğer sürekli ağlıyor ve kendinizi kötü hissediyorsanız bu sizin için iyi değildir ve profesyonel desteğe ihtiyacınız olabilir.İstatistikler, insanların yaşamları boyunca yaklaşık 95 litre gözyaşı döktüğünü gösteriyor, bu ise 10 kova anlamına geliyor.

Hayvanlar bile ağlayabiliyor. Öyle ki hayvan terbiyecisi olan George Lewis kızdığı için genç bir filin gözyaşına boğulduğunu belirtiyor.
Ağlamak konusunda en eski edebi bulguya Gılgamış Destanı’nda rastlanıyor. Bu destanda karamsarlığa kapılan Gılgamış’ın nasıl gözyaşı döktüğü ayrıntılı bir şekilde tasvir ediliyor.

İlginizi Çekebilir

Twitter’da Hassas İçerik Nasıl Kaldırılır ?

Twitter’da hassas bir içerik paylaşıldığı zaman bu içerik otomatik olarak gizlenerek “Bu medya hassas materyal …

Yorum

  1. ağlamaktan gözlerim şişerdi bazı dönemler ama rahatlatıyor insanı 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir