Ana Sayfa / Sağlık / Unutkanlığın Sebepleri Ve Unutkanlığa Çözüm

Unutkanlığın Sebepleri Ve Unutkanlığa Çözüm

unutkan-3

Yoğun hayat temposu, stres, yanlış beslenme sonucunda günümüzde en sık karşılaşılan sorunlardan biri unutkanlıktır. Her yaş aralığında görülebilen unutkanlığın sebepleri de, oldukça çeşitlilik gösteriyor.

Hafızanın çalışma prensipleri şöyle anlatılabilir; Gün içinde karşılaşılan kayıtlar önce beyindeki hippokampus bölgesine aktarılır. Bilgiler, kişinin geçmişte yaşadıklarına, duygusal moduna, kültür düzeyine, psikolojik durumuna göre bir süzgeçten geçirilir. Bu süzgeçten geçen bilgiler önemsenmeyerek silinir ki bu geçici hafıza olarak ifade edilir.

Süzgecin üzerinde kalanlar ise orada uzun süreli saklanmak üzere belleğe aktarılır. Günlük hayatta karşılaştığımız bir çok kayıt, geçici olarak hafızada tutulur. İş gereği bir kez duyulan bir telefon numarasına dair, birkaç saat sonra hiçbir şey hatırlamayız. Oysaki bu bilgi, sürekli olarak kullandığımız bir bilgi haline geldiğinde bellek bunu saklar.

İşte unutkanlık, bu çalışma düzeni içinde meydana gelen sorunlarla birlikte ortaya çıkar. Bazen belleğe aktarılması gereken ya da hali hazırda aktarılmış olan bilgi kısa ya da uzun süreli olarak unutulabilir.

unutkanlik-1

Unutkanlık Nedenleri;

*  Basit, geçici unutkanlık: Günlük hayatta herkes anahtarlarını, bir takım telefon numaralarını, isimleri, yapılacak işleri unutabilir. Bu ufak tefek unutkanlıkların büyük bir hastalığı işaret ettiğini düşünmek yanlış olacaktır. Bu tür unutkanlıkların geçici olduğu yoğun hayat şartları bir nebze rahatlatıldığında, kişinin kendine zaman ayırıp sevdiği şeyleri yaptığında ortadan kalkmasıyla kanıtlanabilir.

*    Uykusuzluğa bağlı unutkanlık: Uykusuzluk sonucu kişilerin konsantrasyon bozukluğu yaşadığı ve buna bağlı olarak unutkanlaştıkları sıklıkla görülmektedir. Bu durum sık sık görülüyorsa bir psikologa görünmek gereklidir.

*      Depresyona bağlı unutkanlık: 40-50 yaş altı kişilerde günlük hayatı etkileyecek derecede bir unutkanlık söz konusuysa, buna ek olarak keyifsizlik, mutsuzluk, halsizlik de görülüyorsa bu durum, ağır bir depresyonu işaret ediyor olabilir. Bu durumda ilk iş bir psikoloğa başvurulmalıdır.

*     Travmaya bağlı unutkanlık: Kişi geçmişte yaşadığı bir travma sonucu belli bir dönemi tamamen unutmuş olabilir. Ya da geçmişine dair hiçbir şey hatırlamıyor olabilir. Böyle durumlarda kişinin geçmişe ait hikayesinin, aile geçmişinin araştırılması, psikolojik muayeneden geçirilmesi gerekir. Uzun süreli, kalıcı bir hasar olması durumunda nöropsikolojiye ve hatta nörolojiye aktarılması gerekir.

*      Nörolojik hastalıklara bağlı unutkanlık: Unutkanlığın en çok görüldüğü hastalıklardan biri Alzheimer’dır. Alzheimer ve ‘bunama’ olarak bilinen demansiyel sendromlarda, geçici hafızadan kalıcı hafızaya akışta sorunlar oluşur. Hasta 10 dakika önce yaşadıklarını bile unutabilir. Yakın zamana dair fazla anı bulundurmadığı için de uzak geçmiş daha net olarak görülmeye başlar.

Unutkanlığı yenmek için yapılabilecekler;

*       Bol meyve ve sebze tüketin.unutkanlık

*       Gün içinde bolca su için.

*       Vaktinizi sevdiğiniz insanlarla, sevdiğiniz şeyleri yaparak geçirmeye çalışın.

*        Stres ve sıkıntıdan uzak durun.

*      Folik asit içeren fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, elma, kepekli pirinç, balık gibi yiyecekleri tüketmeye çalışın.

*       Alkolden uzak durun.

*       Spor ve egzersiz yapmaya, yeni hobiler edinmeye çalışın.

*        Bulmaca çözmek gibi beyninizi çalışacak aktiviteler edinin.

*       Gün içinde unutmaktan korkmak yerine, not almayı, ajanda tutmayı alışkanlık haline getirin ve bellekteki bilgi yükünü hafifletmeye çalışın.

İlginizi Çekebilir

Dejavu ( Yaşanmışlık Hissi ) Nedir ?

İsmi oldukça telaffuz edilmeye başlanan, roman ve filmlerde dahi işlenen dejavu olayı, patolojik bir durumdur. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir