Son dönemde ülkemizde gündemde olan telefon dinlemeleri ve kayda alınanların paylaşımı ile birlikte dinlemeler birçok insanın korkulu rüyası oldu. Medyada çıkan haberlerle birlikte telefonunun dinlenip dinlenmediğini merak eden birçok insan var.
Bu meraka karşılık telefonun dinlenip dinlenmediğini az çok ortaya çıkarabilecek, dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var;
• Telefon dinlemelerinin en sağlam ve herkes tarafından bilinen belirtisi telefonla konuşurken hatta oluşan cızırtılar, tıkırtı ve ekolardır. Bunlar hattınızda sizinle bir başkasının daha olduğunu gösteren belirgin bir işarettir.
• Telefonunuzun şarjı normalden daha hızlı bitmeye başladıysa bu da dinlendiğine işaret ediyor olabilir. Şarjın çabuk tükenmesinin sebebi, mikrofonunun etraftaki sesleri toplayarak iletiyor olmasıdır.
• Telefonunuzu kullanmadığınız bir süreden sonra elinize alın, kullanmadığınız halde sıcaksa sizin dışınızda biri tarafından kullanılıyor olabilir.
• Telefonunuzda kullanılan casus bir yazılım varsa, yazılım kullanılmaya başlandığı anda kaynağa bir SMS gönderir. Bu nedenle kullandığınız operatörden her ay için ayrıntılı fatura istemek akıllıca olacaktır. Söz konusu bir casus yazılım varsa gönderdiği SMS faturada görülebilir.
• Bunlara ek olarak son zamanlarda ortaya çıkan dinleme haberlerinden sonra telefon dinlemelerini tespit etmek amaçlı yazılımlar da geliştirilmiştir. Telefonlara indirilen bu yazılımlarla birlikte telefonların dinlenip dinlenmediği anlaşılabilir.
Telefondaki konuşmalar dinlenebileceği gibi, son zamanlarda özellikle akıllı telefonlar sayesinde yaygınlaşan birçok işlem aracılığıyla başka bilgiler de ele geçirebilir.
Telefon üzerinden yapılan bankacılık işlemleri, kişisel mesajların, fotoğrafların ya da bilgilerin yer aldığı posta adreslerinin ya da sosyal medya hesaplarının kullanılması aracılığıyla da bilgilere ulaşılabilir. Buna karşı alınabilecek en mantıklı tedbir de dışarıda, kafe ya da lokantalarda, halka açık yerlerde kablosuz internet kullanırken bu işlemlerden uzak durmaktır.
Telefon dinmelerine karşı uzmanlar, alınabilecek en mantıklı tedbirin telefonlara sıklıkla format atmak yani fabrika ayarlarına döndürmek olduğunu belirtiyor. Ama günümüzde kullanılan akıllı telefonların rehber, fotoğraflar, mesajlar ve daha birçok bilgiyi içerdiği düşünülürse format atmak herkes için mantıklı bir çözüm gibi görünmeyebilir.
Özellikle uygulama mağazalarındaki bir çok uygulama sizden farklı farklı izinler istemekte özellikle birden çok izin isteyen uygulamalardan uzak durmakta fayda var.
Fazla indirme sayısı olduğu için veya kısa sürede popüler olan uygulamalar arka planda sizden habersiz işler çeviriyor olabilir.