Ana Sayfa / Mobil Dünya / Android Cihazları Virüslerden Koruma

Android Cihazları Virüslerden Koruma

Android işletim sistemi kullanan akıllı telefon ve tabletlerin sayısı oldukça fazla.Üreticilerin her bütçeye uygun Android’li cihazları piyasaya sürmesi ile kullanan kullanıcı sayısı oldukça arttı. Fakat bu durum beraberinde Android’e yönelik virüslerin ve zararlı yazılımların da daha çok artmasına neden oldu.Bu zararlıların hedefi olmamak için birkaç önemli noktaya dikkat ederek cihazlarınızı koruyabilirsiniz.

virus-android2

Cihazlarınızı korumak için ipuçları;

Uygulamaları Google Play üzerinden indirmek büyük ölçide koruma sağlar. Aynı uygulamayı başka web siteleri üzerinden indirmeye kaldığınız takdirde bunların içerisine zararlı yazılımlar yerleştirilmiş olabilir ve bu zararlıyı cihazımıza indiriyor olabiliriz.

Google Play üzerinden ücretli satılan bir uygulamayı hiçbir şekilde ücretsiz olarak farklı kaynaklardan elde etmeye çalışmamalıyız. Birkaç TL vererek sahip olabileceğimiz bir Android uygulamasını korsan olarak başka bir kaynaktan indirenler zararlı yazılımlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Orijinalini taklit edebilen, farklı virüsleri barındırabilen bu korsan uygulamalardan uzak durmalıyız.

Google Play’de yer alan uygulamalar Google’ın güvenlik taramalarından geçiyor olsa da bu uygulamaları seçerken dikkat etmeliyiz. Hangi uygulama “bizden hangi izinleri istiyor?”, “cihazımızda bizim hangi bilgilerimize ulaşacak?” sorularının cevaplarına göre o uygulamaları kurmalıyız. Mümkünse bilinmeyen, popüler olmayan uygulamalar yerine güvenilir, tanınmış ve yapımcısı iyi bilinen uygulamaları tercih etmeliyiz.

Her duruma karşı cihazımızda ücretli veya ücretsiz bir güvenlik yazılımı bulundurmalıyız. Çeşitli kaynaklardan gelebilecek virüslere ve diğer zararlı yazılımlara karşı telefonumuzu koruyabilecek bir antivirüs programı yardımcımız olacaktır.

Ancak ne kadar dikatli olursak olalım bir şekilde cihazınıza virüs bulaşmış olabilir.

android-virus-1

Android Cihazıma Virüs Bulaştıysa Nasıl Anlarım

* Zararlı Android yazılımları çoğunlukla cihazlara bulaştıktan sonra özel numaralara SMS gönderirler.Eğer faturanızda anormal bir artış söz konusuysa bu seçeneği aklınızda bulundurun.

* Mobil cihazlardaki zararlı yazılımlar arasında en popüler yöntem, cihazınız üzerinden e-posta göndermek veya data yayını yapmaktır. Bunu anlamak için aylık data kullanımınızı incelemeniz gerekir. Data trafiğini ölçen yazılımlar veya data kota aşımı nedeniyle gelen yüksek telefon faturası da sorunu fark etmenize yardımcı olur.

* Telefonunuzun pilinin sizi ne kadar süre idare ettiğini biliyorsanız, pil ömründeki dramatik düşüşler size cihazınızda zararlı yazılım olduğu konusunda sinyal veriyor demektir. Pek çok zararlı yazılım cihazın pil kullanımını artırdığı için cihazınızın pili daha kısa sürede biter.

* Cihazınızın donanım özelliklerine bağlı olarak zararlı yazılımlar okuma, yazma veya data yayınlama yaparken çok ciddi performans sorunları yaratabiliyorlar özellikle son zamanlarda cihazınızda kasılma ve saçma hatalar varsa virüs bulaşmış olabilir.

* Mobil cihazlardaki zararlı yazılımlar çoğu kez gelen veya giden çağrıların düşmesinden ve görüşmelerin kesilmesinden de sorumlu oluyor. Eğer bu tip sorunları sadece belirli mekanlarda değil de GSM şebekesinin iyi olması gereken yerlerde de yaşıyorsanız biri veya bir şey konuşmanıza kulak misafiri oluyordur veya arka planda yaptığı ağır işler nedeniyle görüşme kaliteniz düşüyordur.

İlginizi Çekebilir

İnstagram’da mesaj gitmiyor çözümü

Instagram da mesaj gönderirken veya mesaj alırken aşağıdaki sorunlardan birini yaşıyor olabilirsiniz: * Instagram mesajları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir