Ana Sayfa / Bilim ve Teknoloji / Akıllı Telefon Mu ? Yoksa Akıllı Casus Mu ?

Akıllı Telefon Mu ? Yoksa Akıllı Casus Mu ?

Günümüz teknolojisinin hız kesmeden kaydettiği ilerleme insanları her gün biraz daha şaşırtıyor.Özellikle gün boyu taşıdığımız cep telefonlarının ulaştığı teknolojik nokta bir çok tehlikeli ayrıntıyı da ortaya çıkarıyor.

En basit haliyle bir akıllı telefon kullanıcısı cep telefonunda bir oyun açıp oynamaya başladığı anda, arka planda kendisinden habersiz casus yazılımlar bilgi toplamaya başlıyor.

Casus-yazilimlar

Masumane bir cep telefonu oyunu kullanıcının yaşını, cinsiyetini, bulunduğu yeri ve daha diğer pek çok kişisel bilgisini casuslara servis eden gizli bir düşmana dönüşüveriyor.Özellikle uygulama mağazalarında ücretsiz sunulan uygulamalar,oyunlar vs sizin hakkınızda bir çok veriyi toplayabiliyor.

Uygulama mağazalarından indirilen uygulamalar genelde telefonunuza ilk kurulum aşamasında sizden çeşitli izinler ister siz uygulamanın istediği izinleri kontrol etmeden evet derseniz uygulama arka planda telefonunuzda ki bir çok önemli veriye ulaşım sağlamış olur.

Amerika’da ortaya çıkan dinleme skandalının meyvesi olan önemli belgelere göre dinleme faaliyetini yapan casuslar modern iletişim teknolojilerinin en basit yan ürünlerinden istifade ediyor.

Piyasaya sürülen her yeni nesil akıllı telefon bir önceki nesile göre daha fazla kişisel bilgiyi teknoloji casuslarının önüne koyuyor.

Akıllı cep telefonlarında bulunan kişisel bilgilerin güvenliği ve gizliliği nasıl korunabilecek ? Bilgilerin başkaları tarafından kullanmasını engelleyecek neler yapılabilir ?

casus-uygulamalar

Bazı Güvenlik Önlemleri

-Telefonunuza kurmak istediğiniz uygulama ve oyunların ne tür izinler istediğini dikkatli inceleyin uygulama ve oyun amacı dışında rehber,resim ve video galerileri,belgeler gibi dosyalara erişim istiyorsa o uygulamayı kurmayın.

-Telefonunuzun çalınması durumunda öncelikle mutlaka GSM Şirketinizin Müşteri Hizmetleri’ni arayarak konu hakkında bilgi verin ve hattınızın geçici kapama işlemlerine başlayın.

-Telefonunuza gelebilecek SMS, MMS ya da e-postalarda var olan linkleri, göndereni tanımıyorsanız açmayın, varsa mesajla birlikte gelen yazılımı kurmayın.

– Telefonunuzda çıkacak olan güvenlik uyarılarını, mesajda belirtilen riske ilişkin bilgiyi tam olarak anlamadığınız sürece dikkate alın, es geçmeyin.

– Güvenliğinden emin olmadığınız bağlantılardan ve kaynaklardan mümkün olduğu kadar telefonunuza içerik indirmeyin veya telefonunuza yüklenmeye çalışılan programları kurmayın.

– Kişisel bilgisayarlardan telefonunuza bir program veya bir doküman göndereceğiniz zaman, öncelikle göndereceğiniz içeriği mutlaka kişisel bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda virüs taramasından geçirin.

– Telefonunuzun “bluetooth” özelliğini sadece ihtiyaç duyduğunuz anlarda açın ve işiniz bittiğinde kapatın.

– Gelen e-postaların içinde bulunan linklere tıklayarak ulaştığınız sayfaların ulaşmak istediğiniz sayfa olduğuna emin olun. Bu linklere tıkladığınızda, linkte görünen adrese ulaştığınızı düşünmenize rağmen, aslında oluşturulmuş sahte bir siteye yönlendirilebilirsiniz.

– iPhone kullanıcılarının find my iPhone özelliğini kullanarak telefonlarını çalınma durumlarına karşı koruması gerekir.

– Imei bilgilerinin ayrı bir yerde kayıtlı olması da çalınma durumunda telefonunuza ulaşmak ve casuslara karşı korumak için kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir

Çalınan Bilgisayar Nasıl Bulunur ?

İphone’larda cihaz çalındığında yada kaybedildiğinde bulmak için apple in bir uygulaması var aynı bu uygulama …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir