Ana Sayfa / Kadınca / Hamilelikte Beslenme Düzeni

Hamilelikte Beslenme Düzeni

Hamilelik, kadınların hayatında en önemli dönemlerden biridir ve kadınların bu önemli dönemde doğru seçimler yapması gerekmektedir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri beslenmedir. Hamileliliğin dönemine, durumuna göre düzenli ve doğal beslenmek, hamilelik döneminde çocuğunuz ve kendiniz için en önemli konudur.

Gebelik sırasında anneler, hem kendileri hem de bebekleri için beslenirler ama bu durum daha fazla yemek yiyecekleri anlamına gelmez.Hamilelik öncesinden gelen, abur cubur düşkünlüğü, öğünlerde düzensizlik ya da iştahsızlık gibi sorunlar varsa, bu sorunların giderilmesi için bir muayeneden geçmekte fayda var.

Sağlıklı beslenme, hamileliliğin ileriki dönemlerinde değil, en başından itibaren dikkat edilmesi gereken bir konudur. Zira bebeğin yaşamsal organlarının çoğu, hamileliğin ilk haftalarında oluşmaya başlar. Bu sebeple kalsiyum, demir, folik asit gibi vitamin ve besinlere ihtiyaç duyulur.

Hamilelikte dikkat edilecek birkaç basit beslenme kuralı mevcut;

• Yeterince meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecekler tüketmek.
• Yağsız protein ve düşük yağlı süt ürünleri tüketmek.
• Yiyecekleri çeşitlendirmek.
• Günde en az 3 öğün yemek.

Bu basit kurallara uyarak hem bebeğin hem de annenin sağlıklı beslenmesi sağlanabilir.

Gebelik sırasında birçok gıdanın tüketilmesi uygun olsa da, bazılarının yan etkileri sebebiyle sınırlanmasında ya da tüketilmemesinde yarar vardır. Bunlar arasında cıva oranı yüksek deniz ürünleride var.Deniz ürünlerinin birçoğu protein ve demir kaynağı olmasına rağmen, bazıları bebeğin gelişen sinir sistemine zarar verecek oranda cıva bulundurur.

Bu yiyecekler kılıç balığı, uskumru, midye, kiremit balığı gibi ürünlerdir. Ayrıca karides, somon balığı, mezgit gibi balıkları da çiğ ya da çok az pişmiş olarak tüketmek anne ve bebek için zararlı olacaktır.

Sıklıkla meydana gelen gıda zehirlenmeleri de hamile bayanların dikkat etmeleri gereken bir husustur. Genelde et, tavuk, balık ve yumurta gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edilmelidir.
Az veya yanlış pişirilme sonucu gelişen gıda zehirlenmeleri, gebelerin daha ağır etkilenebileceği ve hatta bebeği bile zehirleyebileceği için yüksek önem arz etmektedir.

Fazla işlem görmüş et ürünleri de hamilelik döneminde sıkıntılı günler geçirmenize sebep olabilir. Bu ürünler genelde sucuk, sosis ve salam gibi ürünlerdir. Bu ürünler, soğuk ortamlarda gelişen listeriyoz adı verilen ciddi bir hastalığa davetiye çıkarabilir. Ayrıca işlem gören bir çok gıda ürünü, hamilelikte şişkinlik ve gaz sorunlarına sebep olabilir.

Bunlara ek olarak pastörize edilmemiş yiyecekler, yeterli derecede yıkanmamış ürünler hamilelerin dikkat etmesi gereken noktalardır.Özellikle meyve ve sebzeler dikkatlice temizlenmelidir.Marul, kıvırcık vb. yeşillikler sirkeli suda bekletilip tekrar temiz suyla durulanıp tüketilmelidir.

Hamile kadınların tahıllı yiyeceklerden alacakları folik asit, yapraklı yeşil sebzeler, kuru fasulye ve nohut gibi gıdalardan alacakları folat asit, süt ürünlerinden, kahvaltılık tahıllardan ve meyve sularından alacakları kalsiyum, balık ve yumurta gibi gıdalardan alacakları protein ve demir oldukça önemlidir.Hamilelik boyunca saydığımız besinlerin tüketilmesinde fayda var.

Gebelik sırasında doğal gıdalar oldukça önemlidir ama bunlara ek olarak takviye ilaçlar almak da sağlıklı bir gebelik için gereklidir. Özellikle kalsiyum, protein, demir içeren gıdaları tüketemeyen anne adayları, bu vitamin ve mineralleri doktor kontrolünde takviye ilaçlar yardımıyla almalıdırlar.

Ayrıca hamileyken makyaj yapmak konumuza ve hamilelikten sonra alınan kiloları verme  konumuzada göz atmanızıda öneriyoruz.

Unutulmamalıdır ki hamilelik dönemi boyunca siz ne tüketirseniz çocuğunuzda onu tüketmiş olur.Hamile bayanların kesinlikle sigara alkol ve uyuşturucu tarzı kötü alışkanlıklardan uzak durması gerekir. Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik dönemi geçirmeniz dileğiyle…

İlginizi Çekebilir

Yazın Oluşan Güneş Lekeleri Nasıl Geçer ?

Yazın bol bol güneş ışığı alarak güneşin altında kaldık peki ciltte bıraktığı etkiler ne olacak.Aynada …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir